Опубліковано: 4 Квітня 2023

Також відомого як аскорбінова кислота. Це одна з основних органічних речовин, необхідних для нормального функціонування організму людини.

Знаєте, у чому користь вітаміну С? Ось декілька фактів, які треба знати кожному.

  • Вітамін С бере участь у процесах метаболізму, захищає білки, ліпіди, вуглеводи від пошкодження активними формами кисню. Допомагає засвоювати залізо.
  • Він потрібен для синтезу гормонів, важливих для серцево-судинної системи.
  • Підтримує здоровий вигляд шкіри.Вітамін С необхідний для створення колагену, який відповідає за пружність і тонус шкіри. Сприяє захисту від ультрафіолетових променів.
  • Вітамін С є сильним антиоксидантом. Низький його рівень може порушити здатність мислити та запам’ятовувати.
  • Його дефіцит викликає захворювання під назвою «цинга», що проявляється кровотечами та ламкістю судин.

Найкращими джерелами вітаміну С є фрукти та овочі. Проте варто пам’ятати, що вітамін С в їжі легко руйнується внаслідок термічної обробки. Тому рекомендовано вживати овочі та фрукти в сирому вигляді.

Величезні дози вітаміну С можуть спричинити: діарею, нудоту, блювоту, печію, спазми в животі, головний біль, безсоння.

Найбільше знаходиться в таких продуктах: цитрусові, ківі, болгарський перець, броколі, петрушка, смородина, полуниця.

Вживайте фрукти й овочі, багаті вітаміном С, не лише для захисту від застуди та інших недуг! Вітамін С – запорука гарного настрою!  

 

Адміністрація Ковельського МТМО