Також відомого як аскорбінова кислота. Це одна з основних органічних речовин, необхідних для нормального функціонування організму людини.
Знаєте, у чому користь вітаміну С? Ось декілька фактів, які треба знати кожному.
- Вітамін С бере участь у процесах метаболізму, захищає білки, ліпіди, вуглеводи від пошкодження активними формами кисню. Допомагає засвоювати залізо.
- Він потрібен для синтезу гормонів, важливих для серцево-судинної системи.
- Підтримує здоровий вигляд шкіри.Вітамін С необхідний для створення колагену, який відповідає за пружність і тонус шкіри. Сприяє захисту від ультрафіолетових променів.
- Вітамін С є сильним антиоксидантом. Низький його рівень може порушити здатність мислити та запам’ятовувати.
- Його дефіцит викликає захворювання під назвою «цинга», що проявляється кровотечами та ламкістю судин.
Найкращими джерелами вітаміну С є фрукти та овочі. Проте варто пам’ятати, що вітамін С в їжі легко руйнується внаслідок термічної обробки. Тому рекомендовано вживати овочі та фрукти в сирому вигляді.
Величезні дози вітаміну С можуть спричинити: діарею, нудоту, блювоту, печію, спазми в животі, головний біль, безсоння.
Найбільше знаходиться в таких продуктах: цитрусові, ківі, болгарський перець, броколі, петрушка, смородина, полуниця.
Вживайте фрукти й овочі, багаті вітаміном С, не лише для захисту від застуди та інших недуг! Вітамін С – запорука гарного настрою!
Адміністрація Ковельського МТМО