Опубліковано: 24 Квітня 2019

Найкраще втамовує спрагу звичайна вода. Здорові альтернативи — лимонад, узвар і молочна сироватка, а від енергетиків і солодких газованих напоїв краще відповитись. Розпрвідаємо детально, як різні напої вливають на організм. 

ЯК ВТАМУВАТИ СПРАГУ: ДОКЛАДНО ПРО ВОДУ

Вода  — найкорисніше для втамування спраги.

Чи можна пити воду з-під крана?

Тільки, якщо вона відстояна і кип’ячена, а краще — профільтрована. Навіть, якщо ви перевірили воду та вона чиста від бактеріального забруднення, пити її одразу з-під крана не можна.

ГО “Екологічна ліга” повідомляє, що значна частина системи водопостачання давно пережила термін експлуатації, тому додає бруд до води, зокрема іржу http://bit.ly/2VwLBNv.

Відстоювання дозволяє шкідливим речовинам осісти. А фільтрування позбавляє воду від їхніх дрібних часточок, наприклад, іржі, а також іонів. Не забувайте вчасно змінювати фільтр, інакше ці часточки почнуть виходити із нього у воду, а не навпаки.

Чи можна пити мінеральну воду?

Мінеральні води за вмістом кальцію та магнію можуть мати як малу, так і середню жорсткість/мінералізацію. Її рівень важливий передусім тим людям, які мають проблеми зі здоров’ям.

Для когось мінералка із магнієм та кальцієм — це джерело корисних іонів, які добре засвоюються, а для когось — збільшення ризику каменів в нирках.

Якщо у вас проблеми із тиском, травленням, нирками, роботою серцево-судинної системи, порадьтеся із лікарем щодо жорсткості та мінерального складу води, який вам підійде. Зверніть також увагу, що натрієва мінеральна вода може підвищити тиск. http://bit.ly/2Z3HPgP

Як впливає газована мінеральна вода?

Газована вода так само засвоюється і відновлює водний баланс, як і негазована. Крім того, газована вода може допомагати людям із диспепсією і закрепами, а також тим, хто прагне їсти менші порції. http://bit.ly/2VyQ7e8http://bit.ly/2Iadk3A

ЦЕ ШКІДЛИВО: ДОКЛАДНО ПРО ЕНЕРГЕТИКИ І СОЛОДКІ ГАЗОВАНІ НАПОЇ

ВООЗ застерігає: в енергетиках дуже багато цукру, кофеїн та інші стимулянти як-то гуарана, і при постійному споживанні вони систематично псують здоров’я. http://bit.ly/2D5rM8R

Якщо постійно пити енергетики, то:

  • Переспоживання кофеїну, яке може проявитися в гіпертензії, підвищеному серцебитті, нудоті та навіть конвульсіях.
  • Діабет другого типу: кофеїн знижує чутливість до інсуліну, а цукор енергетиків підвищує рівень глюкози в крові. В одній баночці — 28 грамів цукру, а денна норма споживання доданих цукрів — до 50 грамів, а краще — до 30.
  • Викидні на пізньому терміні, мертвонародження чи народження дітей із низькою вагою.
  • Пошкодження зубів.
  • Порушення роботи серцево-судинної та нервової систем — серце болить, голова не працює, режим сну порушений, хочеться ще енергетику.
  • Ожиріння.
  • Агресивна поведінка, погане навчання.
  • Поєднання енергетиків і спорту збільшує ризик черепно-мозкових травм. http://bit.ly/2Z0rU2z
  • Схильність до інших залежностей. http://bit.ly/2WYB6Tj

Чи можна замінити їх хоча б газованими солодкими напоями? — Ні! Вони також руйнують ваше здоров’я (http://bit.ly/2WVy3eEhttp://bit.ly/2Z1Vvsk).

Дієтичні рекомендації США, Канади, Британії, України застерігають людей від споживання солодких газованих напоїв. Це порожні калорії. Споживання таких напоїв пов’язують із такими наслідками:

  • Ожирінням, в тому числі в дітей.
  • Інсулінорезистентністю та ризиком діабету. Якщо пити дві склянки солодкого і шипучого щодня, то ризик діабету зростає на 26%.
  • Ризик подагри зростає на 80%, якщо щодня освіжатися “ситром”. Дослідження тривало 22 роки.
  • Вищим ризиком серцево-судинних захворювань.
  • Звичкою до споживання солодкого.
  • Більший ризик карієсу.
  • Фосфорна кислота солодких напоїв потребує врівноваження. Тому із кісток виходить кальцій. Звичка до всім відомого напою із фосфорною кислотою, який гарно видаляє іржу, призводить і до виведення кальцію. Для дітей і підлітків критично, щоби кальцій в кістках запасався, а не виводився. Для інших людей теж.
  • Солодкі напої можуть збільшувати ймовірність раку. http://bit.ly/2WQ7UOmhttp://bit.ly/2WXU7FA

Соки теж не є здоровою альтернативою. Свіжовижаті те саме, але їх можна комбінувати з овочами і зменшувати тим самим вміст цукру. Все тому, що в них високий глікемічний індекс та глікемічне навантаження — це те саме, що поїсти цукерок —знову низька кислотність (яка шкодить зубам). Фрукти краще споживати цілими, або у вигляді фруктово-овочевих смузі.

Дієтичні напої із замінниками цукру трошки кращі, але такі підсолоджувачі, як сахарин та цукралоза, впливають на мікрофлору кишківника. А від неї залежить наша схильність до діабету, ожиріння, депресії й прагнення нездорової їжі.
http://bit.ly/2Io0uhhhttp://bit.ly/2UqktTKhttps://cnb.cx/2D8kMrM

ЩО МОЖНА ПИТИ: ПРО ЗДОРОВІ АЛЬТЕРНАТИВИ ВОДІ

Не обов’язково весь час пити лише воду. Якщо хочете урізноманітнити пиття — зробіть лимонад. http://bit.ly/2I8zVxe:

  • Заморозьте лимон чи апельсин, і натріть його із цедрою на терку та залийте кип’яченою водою. Тут вам і свіжий смак, і вітамін С, і бета-каротин, і клітковина пектин, і ефірна олія лімонен.
  • Смак лимонаду можна урізноманітнити завдяки м’яті, тертому імбиру, кориці, лаванді, цвіту бузини чи чайної троянди.
  • Замість лимону можна брати будь-які ягоди. Розтовчіть ягоди у воді і доведіть на кипіння, щоб напій не одразу скис.

Солодкі газовані напої можна замінити узваром із сухофруктів — це хороше джерело мікроелементів. Сушені абрикоси багаті на калій, чорнослив — на залізо і бор. Але не треба додавати до узвару цукор — він вже є у фруктах. http://bit.ly/2YSvQlU

Якщо вам потрібно мобілізуватися, випийте фільтровану каву та склянку (хоч і не корисного) соку. Це буде еквівалентно кофеїну і цукру енергетику, але із природними антиоксидантами кави, вітамінами і без сумнівних домішок.

Найкращим джерелом мінералів є молочна сироватка: в одній склянці чверть денної норми кальцію та фосфору, і десята частина потреби в цинку, калію та магнію. Змішайте сироватку із соком, і отримаєте безпечний енергетик. http://bit.ly/2VFZIzO