Опубліковано: 29 Вересня 2023

29 вересня, у Всесвітній день серця, вітаємо людей, які живуть з пересадженими серцями! Лікарі Ковельського МТМО продовжують проводити трансплантації серця та рятувати життя людей!

Ми щиро радіємо успіхам наших пацієнтів! Нині понад 30 людей з трансплантованим серцем перебувають під спостереженням наших фахівців. Бажаємо їм здоров’я та активного повноцінного життя! І вкотре дякуємо рідним донорів за згоду на посмертне донорство!

Сьогодні неабиякої актуальності набуває тема прижиттєвої згоди людини стати донором та віддати свої органи у разі власної смерті.

Щоб оформити рішення про посмертне донорство у Ковелі, необхідно звернутися до трансплант-координаторів Ковельського МТМО. Власноруч написати заяву (при собі обов’язково мати документ, який посвідчує особу). Трансплант-координатор упродовж 24 годин вносить цю інформацію до Єдиної державної інформаційної системи трансплантації органів та тканин (ЄДІСТ).

Якщо людина через певний час змінила своє рішення, вона має право знову звернутися до трансплант-координатора і написати заяву про відкликання раніше наданої згоди (чи незгоди).

Згідно законодавства, кожна повнолітня дієздатна людина в Україні може подати заяву про згоду або незгоду на посмертне донорство. Важливо знати, що у час війни в Україні військовослужбовці і люди, які зазнали травм через обстріли, не можуть бути донорами органів і тканин!

Якщо у Вас виникли запитання або маєте бажання надати прижиттєву згоду стати донором у разі смерті, звертайтесь у Координаційний центр трансплантації анатомічних матеріалів Ковельського МТМО за адресою: вул. Олени Пчілки, 4 або за наступними номерами телефонів трансплант-координаторів:

050 258 87 09 – Ольга Танська

095 840 34 84 – Андрій Мельник

 

Валентин Вітер,

генеральний директор Ковельського МТМО