Опубліковано: 29 Липня 2021

Пацієнту, якому в Ковельському МТМО п’ять місяців тому виконали пересадку серця, здійснили  ендоміокардіальну біопсію міокарда. Її результати засвідчили відсутність кризи відторгнення донорського органу.

Нагадаємо, що з діагнозом дилятаційна кардіоміопатія 69-річний Микола Мартинюк перебував у листі очікування на трансплантацію серця на базі Ковельського МТМО. Після трансплантації він щомісяця проходить контрольне обстеження та залишається під наглядом кардіолога Ольги Танської. До речі, саме вона й готувала хворого до пересадки. Йому було проведено весь комплекс необхідних процедур як до операції, так і в післяопераційний період.

З ініціативи генерального директора Валентина Вітра продовжується співпраця Ковельського МТМО з фахівцями Центру дитячої кардіології та кардіохірургії МОЗ України (м. Київ). Завдяки чому й було проведено ендоміокардіальну біопсію міокарда. Її виконали спільно Аркадій Довгалюк, завідувач відділення рентгенангіографії та ендоваскулярної хірургії та Олександр Голуб, завідувач відділення інтервенційної радіології Ковельського МТМО. Така інвазивна процедура, як отримання мікроскопічного зразка серцевого м’яза,виконується двічі на рік усім хворим, які перенесли трансплантацію серця. Це дозволяє проводити моніторинг стану пацієнта та виявляти можливе відторгнення донорського органу. Патогістологічне дослідження проводив Олег Садовий (м. Київ),  експертний висновок  –  Ольга Юдіна, кандидат медичних наук, лікар-паталогоанатом Республіканського клінічного медичного центру (Республіка Білорусь).

Його результати засвідчили, що кризи відторгнення донорського органу немає. Нині пацієнт почувається добре. Він і надалі отримуватиме подвійну  імуносупресивну терапію та перебуватиме під пильним наглядом лікарів  кардіохірургічного центру Ковельського МТМО.