Опубліковано: 8 Квітня 2021
Знайомтесь: Тетяна Романюк – терапевт, лікар-пульмонолог терапевтичного відділення ЦРЛ Ковельського МТМО. 
На базі терапевтичного відділення ЦРЛ Ковельського МТМО функціонує 10 пульмонологічних ліжок, де лікуються пацієнти з:
👉 бронхіальною астмою;
👉 хронічним обструктивним захворюванням легень;
👉 пневмоніями; інтерстиційними захворюваннями легень;
👉 саркоїдозом легень;
👉 муковісцидозом;
👉 бронхоектатичною хворобою.
З метою уточнення діагнозу, підбору адекватного лікування хворих пульмонологічного профілю у Ковельському МТМО застосовуються такі сучасні методи діагностики як рентгенологічне обстеження органів грудної клітини, зокрема і комп’ютерна томографія, комп’ютерна спірометрія, а також УЗД легень та плевральних порожнин. Проводяться бронходилятаційні проби, мікробіологічні дослідження.
Крім медикаментів, при лікуванні хвороб органів дихання важливою є киснева терапія, яка у терапевтичному відділенні нашої лікарні здійснюється за допомогою централізованої подачі кисню та через кисневий концентратор. Також відділення оснащене небулайзерами, за допомогою яких проводяться інгаляції хворим з обструктивним синдромом.
Кілька порад від пульмонолога стануть вам у нагоді:
✅ Не зволікайте з візитом до лікаря при наявності таких симптомів, як тривалий кашель, задишка, приступи ядухи, стискання в грудній клітці. Зазвичай пацієнти звертаються за допомогою, коли ці симптоми уже заважають виконувати професійну чи повсякденну діяльність.
✅ Не займайтесь самолікуванням! Досить часто пацієнти з бронхіальною астмою користуються препаратами-інгаляторами, що діють симптоматично, не отримуючи при цьому базисної терапії. А це призводить до прогресування захворювання, частих загострень та неконтрольованого перебігу.
✅ Великою проблемою також є нераціональне самостійне призначення антибіотиків, що значно збільшилося в період пандемії. Це зумовлює ріст резистентності (опірності) мікроорганізмів – збудників до антибактеріальних препаратів. Тому антибіотики повинен призначати тільки лікар.
✅ Рекомендація особам, яким уже діагностовано хронічні захворювання органів дихання – уникайте контакту з можливими алергенами, при роботі з шкідливими речовинами дотримуйтесь правил особистої гігієни і обов’язково відмовтеся від шкідливих звичок. 
Пам’ятайте: своєчасна діагностика хвороб дихальної системи – запорука ефективного лікування та швидкого одужання!